Warto skosztować potrawy kuchni staropolskiej
Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film