kuchnia włoska w Krakowie
Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich składniki są rześkie, aromatyczne i właściwe dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również wyśmienite oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, ale także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Spójrz na kilka poniższych elementów, które stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
Restaurants near Main Market Square
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są perfekcyjne, jakkolwiek te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.