włoskie przepisy
Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
przepisy na włoskie dania
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
Skąd w następstwie tego wziąć pionierski, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.